TREMOR / BİLGİ ?
TREMOR (TİTREME) NEDİR ?
Tremor (titreme), kollarda, bacaklarda veya bedenimizdeki kasların istemsiz bir şekilde ve seri kasılmaları sonucu ortaya çıkar.
ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Tremor (titreme) denildiğinde her ne kadar akla ilk, Parkinson Hastalığı gelse de, aslında titremenin birçok çeşidi ve nedeni vardır.
- Esansiyel tremor: En sık görülen tremor çeşididir. Sıklıkla ellerde-kollarda, bazen de boyun, ayaklar ve gövdede de görülebilir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Stresle artar. Genelde aile öyküsü de vardır.
- Parkinson tremoru: Özellikle istirahat halinde, genelde tek taraflı ve ellerde görülür. Para sayar gibi ritmiktir. Beraberinde Parkinson Hastalığı’na ait diğer bulgular da eşlik eder (kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama, denge kaybı, duruş bozukluğu vb.)
- Fizyolojik tremor: Aşırı kafein tüketimi, kan şekeri düşüklüğü, tiroid bezinin fazla çalıması (hipertiroidi), uykusuzluk, stres, alkol yoksunluğu gibi durumlarda görülür. Ellerin parmakları tamamen gergin bir şekilde açıldığında kısmen düzelir. Altta yatan sebep ortadan kaldırılırsa belirgin düzelme gözlenir.
- Distonik tremor: Kol, omuz, boyun, bacak gibi vücudun belirli bölümünü tutar ve ağrılı kasılmalarla bilikte titremeler görülebilir. Tedavisinde kaslara Botulinum toksin enjeksiyonları uygulanır.
- Psikolojik tremor: Adından da anlaşılacağı gibi, stres ya da diğer psikolojik nedenlere (endişe, kaygı, öfke, açırı üzüntü vb.) bağlı olarak gelişir.
- Aksiyon tremoru: Ellerde, kollarda, bacaklarda, hareket esnasında ortaya çıkan ve istirahatte ise kaybolan titremelerdir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Öncelikle tremorun çeşidinin belirlenmesi önemlidir.
Daha sonra, altta yatan tetikleyici faktörler ortadan kaldırılır.
Tanıya göre tıbbi tedaviler, Botulinum toksin uygulamaları gündeme gelecektir. Oldukça ilerlemiş durumlarda, cerrahi yöntemler (beynin bazı özel bölgelerine çip konulması) uygulanır.